Shiatsu

shitazu

Shiatsu (acupressuur) betekent letterlijk vingerdruk en is van oorsprong een traditionele Japanse massagevorm die haar wortels heeft op het Japanse platteland. Door de eeuwen heen hebben wetenschappers, artsen en psychologen theoretisch en praktisch (empirisch) onderzoek gedaan naar de effecten van deze massagevorm. Deze therapie is later - net zoals de Chinese acupunctuur - onderbouwd met de Meridiaantherapie (de leer der energiebanen), en na de Tweede Wereldoorlog verweven met Westerse geneeskunde doordat Amerikaanse medici - in het toen door de Amerikanen bezette Japan – hun interesse toonden voor deze therapievorm. Zij voegden hun Westerse theoretische kennis en hun behandelingstechnieken vanuit de chiropractie aan deze therapie toe.

Uiteindelijk heeft de Japanse psycholoog en professor Shizuto Masunaga in de jaren '50 verder onderzoek gedaan en vastgesteld dat elk orgaan in het menselijk lichaam ook een psychologische functie had. Daarmee doelde hij op het gegeven dat emoties ofwel psychologische karaktereigenschappen van de mens een belemmerende invloed kunnen hebben op zowel de functie, de energetische toestand van het orgaan en daarmee ook op die van de bijbehorende energiebaan. Masunaga heeft de traditionele acupressuur, de meridiaanleer en (gedrags)psychologie samengevoegd tot één geheel: Het hedendaagse IOKAI Meridiaan Shiatsu. Sinds het begin van de jaren '80 is deze organisatie actief in West- en Zuid-Europa.

Behandeltechniek

acupressuurShiatsu vind plaats met lichte druk over het verloop van de hele energiebaan die op dat moment een volte vertoont. Voordat de shiatsu uitgevoerd wordt, worden de lege meridianen eerst gerekt om deze op te vullen. Over het algemeen zijn dit eenvoudige - meestal al bekende - rekoefeningen. Na de behandeling blijft de patiënt even liggen om tot rust te komen en vooral niet te snel op te staan. Vaak ontstaat duizeligheid bij het te vroeg en te snel opstaan. Na de behandeling dient de behandelde meer water of thee te drinken om de gestimuleerde stofwisseling goed te kunnen ondersteunen.

In een aantal gevallen zijn minder dan 10 van deze behandelingen al voldoende om de patiënt zich al veel beter te laten voelen. Dit is afhankelijk van het klachtenpatroon en de ernst van de klachten. Bij dieper liggende klachten heeft acupunctuur een nog beter en langduriger effect. Combinatie van deze twee behandelingsvormen is tevens een mogelijkheid.

 

 

logo donker

Locatie HARDERWIJK

Overveld 5b
3848 BT   Harderwijk

Locatie BARNEVELD

Bellstraat 35
3771 AH Barneveld

Contact

06 - 410 465 35