De Milt

milt

De milt is naast de lever en hun pathologische energie├źn, de meest verstorende factor binnen het meridiaan- en orgaansysteem. Dit volgens inzichten, ervaringen en geschiedenis over duizenden jaren van een oude doch zeer belangrijke geneeskunde. 

Waarom de milt?

  • In de eerste plaats is ons vochtig klimaat een zeer bepalende factor. Chinese auteuren verbeelden het als volgt; "We staan altijd met onze voeten een beetje in het water". We krijgen het dus koud en het vocht trekt omhoog in ons lichaam. Het lichaam wordt letterlijk en figuurlijk te vochtig. Tot in ons hoofd. We zijn dus behoorlijk dampig. Ook bij hoge temperaturen is er in Nederland sprake van een hoge luchtvochtigheid;
  • Een tweede belangrijke factor is voeding. Voeding die ertoe leidt dat de milt overbelast wordt en daardoor de gekoppelde Miltenergie (Qi) verliest, is voeding die (geraffineerde) suikers bevat, alle koemelkproducten, koud voedsel, koude dranken en veel rauwkostvarianten. Alle drie veroorzaken ze een te snelle daling van de Milt-Qi waardoor lichaamsfuncties als het transporteren/transformeren van lichaamsvocht, het opbouwen van het bloed, het effectief verteren van ons voedsel en het versterken van de bloedvaten in het gedrang komen. Een veelvoorkomend symptoom van Milt-Qi-leegte is vochtopeenhoping in de enkels, onderbenen en/of rondom de kniegewrichten. Een tekort aan Nierenergie speelt ook een belangrijke rol;
  • De laatste belangrijke factor is wat meer cultureel bepaald; Nederland staat bekend om zijn nuchterheid. We worden geacht alles rationeel te benaderen. We mogen ons niet te emotioneel of te gevoelig tonen. Dit zit in de cultuur, overgedragen door vroegere generaties. Met als gevolg dat veel gebeurtenissen, maar vooral onze emoties zich in ons hoofd afspelen zonder dat ze een goede uitlaatklep hebben.

De rationele benadering, met inbegrip van inhouding van emotie, inclusief de huidige vloedgolf van ons informatie-tijdperk leiden tot een behoorlijk 'vol' hoofd. Verkeerde voeding en een vochtig klimaat verergeren dit. Of omgekeerd geredeneerd: De informatie-vloed verergert de toch al verkeerde voeding en het vochtige klimaat  waarin we leven. Waardoor de Milt al snel overuren draait, maar niet uitbetaald krijgt. Ofwel de lage energie van de Milt kan de transformatie niet voldoende uitvoeren. Met onder andere als gevolg; een zwaar drukkend gevoel in het hoofd (een vorm van hoofdpijn), malende gedachtes waarvan de stopknop niet te vinden is, chaos in het organiseren van wat dan ook en lang wakker liggen voor de eerste slaap.

Acupunctuur is hier erg van nut. De ervaring leert dat  specifieke milt-acupunctuurpunten de energiestroom weer in gang zetten, miltenergie-blokkades opgeheven  worden en de milt hierdoor weer beter haar functies  uitoefent. Veel milt-specifieke symptomen verdwijnen. Een ander aantal vermindert duidelijk. Op een pagina elders op deze site [onder: emoties, energiebanen en organen] vindt u een opsomming van deze symptomen.

 Voorwaarden hierbij zijn;

  • de voeding vindt plaats volgens de Chinese voedingsleer van de Middelste Verwarmer [Milt+Maag]
  • dat men tevens regelmatig en in rust de maaltijden nuttigt
  • niet overmatig voedsel tot zich neemt
  • dranken en maaltijden warm nuttigt
 

 

logo donker

Locatie

Overveld 5b
3848 BT   Harderwijk

Contact

06 - 410 465 35