Lichaam, geest en acupunctuurpunten

Wat doen de acupunctuurpunten eigenlijk?

Er zijn specifieke acupunctuurpunten die meer op het geestelijk-emotionele aspect van de mens werken. Er zijn weer andere acupunctuurpunten die meer op het fysieke aspect werken. In de Chinese geneeskunde manifesteert zich het fysieke ook wel in het Yange. Sommige punten werken min of meer op beide aspecten.

In een behandeling kunnen de punten zodanig uitgekozen worden om het geestelijk-emotionele te benadrukken [meestal het Yinne] of wel het fysieke [het Yange]. Het klachtenpatroon, het onderzoek van de [Chinese] pols en van de tong geven hierover de juiste informatie.

Voorbeeld van Yin

Een goed voorbeeld van een punt dat op  beide vlakken een grote invloed heeft is Hart 7 . Dit noemen wij het Bronpunt van de Hartmeridiaan. Het Bronpunt is veelal het sterkste Yinne punt. Dit punt heeft ook de grootste invloed op de emoties ten opzichte van andere Hart-acupunctuurpunten. Het Hart bevat al onze emoties. Vreugde weliswaar in de eerste plaats. Maar er is ook plaats voor zorgen, angsten, boosheid, verdriet. Beter gezegd: Het Hart kan door alle emoties aangedaan zijn. Hierdoor verliest het zijn energie [Qi] of er ontstaat een energieblokkade op dit punt dan wel in het verloop van de Hartmeridiaan.

Vanuit deze blokkade of het tekort aan Hart-Qi verslechtert de fysiologische functie van het Hart; de pompfunctie en de voorziening van bloed in de bloedvaten. Gevolgen zijn;

 • lichamelijke klachten als koude voeten, koude handen, hartritmestoornissen
 • maar ook mentaal-emtionele tekortkomingen als empathisch onvermogen zoals ontbreken van medegevoel of mededogen
 • wreedheid en manie. 

Door middel van toepassing van acupunctuur kunnen zowel de geestelijk-emotionele als de lichamelijke klachten tegelijkertijd behandeld worden. In dit specifieke voorbeeld wordt een naald op Hart 7geplaatst. Met als effecten;

 • warmere handen en voeten
 • warm lichaam
 • verminderde dan wel verdwenen hartritmestoornissen
 • verbeterd empathisch vermogen, gelukkig voelen en werkelijke vreugde

Er zijn verder ook nog specifieke punten om de emoties verdriet, zorgen, angst en boosheid een betere [energetische] plaats te geven. Deze zullen binnenkort op een andere pagina op deze site weergegeven worden.

Voorbeeld van Yang

Een andere behandelingsmethode is het stimuleren van het fysieke door het opbouwen van het Yange. Een goed voorbeeld hiervan = Dikke Darm 4 .Hoewel dit acupunctuurpunt uiteraard ook de functie van de dikke darm verbetert of versterkt, mag u dit effect even gemakshalve vergeten.

Dit punt bouwt namelijk heel sterk het Yange op en dit betekent dat de energie [Qi] die u overdag nodig heeft om goed te kunnen functioneren voldoende aanwezig is. Als u moe bent maar voldaan, dan raakt de Yang op. Meestal is dit pas 's avonds, De zogenaamde "benzine" die uw gehele fysieke motor draaiende houdt. Overigens zijn er nog meer belangrijke punten die de Yang opbouwen. Deze worden gemakshalve hier even niet besproken.

Voldoende Yang betekent:

 • "zin" in dingen hebben
 • ondernemingsdrang
 • uitgaan
 • ontdekken, avonturen, etc. 

Tekort aan Yang uit zich in:

 • geen zin hebben
 • niet gemotiveerd zijn
 • niet uit bed willen maar ook niet nààr bed willen
 • passief gedrag [hangen, veel tv kijken]

En nu mag u de dikke darmer weer bij halen. Want uiteraard wordt de functie van de dikke darm ook verbeterd, waardoor eventuele stoelgangklachten verminderen dan wel verdwijnen. Het mentale aspect van dit punt gaat over het"loslaten". Indien u moeite heeft om gebeurtenissen, conflicten of problemen die een impact op u hebben gehad los te laten, dan helpt dit punt daarbij. 

Het tegelijkertijd kunnen loslaten en het opbouwen van de Yang leiden er toe dat men zich weer prettiger gaat voelen. Misschien wel gelukkiger en zorgen ervoor dat de geest weer helder wordt. Zo is de verbinding tussen lichaam, geest en dit acupunctuurpunt weer gemaakt.

 

 

logo donker

Locatie

Overveld 5b
3848 BT   Harderwijk

Contact

06 - 410 465 35